kooiker's keus

kooiker's keus
boerenswalmen | fijne neus

dinsdag 2 september 2014

opeens ben ik gewoon vermoeid en denk ik dat er een stilte is gevallen in ons land/

over de dichter/schilder Lucebert
//de heer van Gortel gaf geen antwoord. Hij had daar gewoon geen zin meer in omdat hij van mening was dat hij alles goed en terzake had uitgelegd. De heer van Gortel streek eens met de rug van zijn hand over zijn linkerwang, een teken voor de bode dat het tijd werd om eens flink te staan hoesten in  het gangpad. De Heer van Gortel was rechter aan de balie te Haarlem en hij had zijn trein naar Overveen vanmorgen ook al gemist omdat er een onenigheid was ontstaan tussen zijn vrouw en zijn oudste zoon betreffende de schulden die de laatste had gemaakt in het casino. Die zoon van hem...jaaah, zou die nu een keer willen deugen of werden de zonen in het saligh Kennemerland nooit volwassen en zelfstandig? Hij schudde zijn hoofd tegen de advocaat van de verdachte in de strafzaak omtrent Ineke de Wit, een bekend Haarlems fotomodel dat meende dat zij was aangerand door haar fotograaf die thans in de rechtbank als verdachte was opgeroepen. De heer van Gortel gaf een harde klap met zijn hamer op de tafel waar hij achter was gezeteld tesamen met de griffier van dienst, hij vroeg om stilte en verklaarde toen luid en duidelijk: "op deze manier, meneer Haantjes, komen we er allemaal niet meer uit. Als U zo weigerachtig blijft om op de vragen van de rechtbank te antwoorden dan zal ik nog gedwongen zijn U op te laten sluiten in het cachot. Dat is voor U niet leuk en evenmin voor de Staat der Nederlanden want dan wordt U vanzelf duurzaam kostendragend. De zitting wordt verdaagd tot over drie weken", zo oordeelde hij op hoge toon en hij gaf daarbij een korte tik met de hamer op de tafel, die glanzend en leeg hem aan te staren leek.




voor die dingen hier in dit postbericht beschreven
droeg traditioneel de dichter Bloem zorg/ 
Wat valt er nog aan toe te voegen als de jarenlang gedragen schuld van je is afgevallen? 

Leefde de dichter Bloem nog maar dan had die mij met zijn raad bij kunnen staan, ik kan gewoon niet meer normaal over mijzelf nadenken, het is een schande en dat dan ook nog met een zetje mee vanwege de verpleging en begeleiding, dat het hier toch op uit moet lopen, wie had dat ooit kunnen vermoeden, er is vast sprake van een geheim plan of een complot//

//En uiteindelijk ga je geloven dat de oorzaak is gelegen in je valse schaamtegevoelens en je kleinburgerlijke afgunst en dat het dan toch wel allemaal door jou veroorzaakt is dat leed waar alles in de wereld steeds om draait, wat heb ik ook voor boodschap te vertellen? Andries zou gezegd hebben: " 't is me wat", maar Andries is al jaren dood. 
het  kan zomaar gebeuren
dat je op een alles verklarende
beeldplaat duikt


Ja, die dood, daar kom ik een dezer dagen nog wel over te spreken, na wat ik heb meegemaakt geloof je daar eenvoudig niet meer in, ik zal maar zeggen: 
"daar doen we niet meer aan."

Zou er dan nooit een einde komen aan ons gezamelijk geluk? Het is dat ik niet woorden van raadspraak hoef toe te voegen maar het luiden moet: "wie staat ziet toe dat hij niet valle."

Wat het betreft het op tijd rijden van tram, trein en bus staat ons land sowieso aan de top op Zweden misschien na//




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

met dank/tot je dienst/* logistertz